När nytt ska in måste gammalt ut

Jag fick ett fint mejl från en god vän om att rensa i röran. Hen hade blivit inspirerad av mitt inlägg om feng shui och hela familjen engagerades för att få in ny kraft och energi i hemmet. Själv tog jag tag i gamla surdegar under julledigheten. Rensade rejält. Åtta fulla papperskassar med böcker åkte till återvinning. Min “företagsbokhylla” med allahanda ting och material tömdes, sorterades och organiserades. Nu har jag koll på vad det är jag ska skapa kreativa onlinekurser av.

När det är dags att storstäda efter vintervilan; vädra, rensa, skura, putsa, feja á la Konmari – hard work men ack så fint det blir efteråt. Och rent. Det är inte bara hemmet som blir städat under en sådan session, som kan vara över en helg… eller så. Under tiden jag går med dammvippan i högsta hugg så rensar jag tankar, idéer, oro och annat som kan tänkas hindra mitt egna energiflöde.

Mer ljus till folket

Även om fönsterpynt i form av adventsljusstakar, stjärnor, glimmande tomtar och ledlampor klättrandes på balkongerna är nedplockat så behövs det ljus nu. Varje hem behöver ljuskällor som lyser upp detta mörker. Förutom det artificiella ljuset så behöver vi även ta vara på dagsljuset. Ut och promenera för att aktivera D-vitaminet i huden… om solen är framme vill säga… och kanske är den för lågt ställd på himlen så den ger inte så mycket. Om inte annat så stärker det både humör och själ.

Känner vi oss lite deprimerade kan ljusbehandling vara något att pröva. Gör man det via remiss (om sådant fortfarande finns) så får man vistas i lokaler med stark belysning. Eller varför inte ta en fika på Centralbadet som har ljusterapilampor. Fast det kanske är lättare att ordna belysning hemma. Minst fem ljuspunkter per rum. Låt inget rum ligga i mörker – skaffa en “mood-lamp”. En svag belysning som endast ger ledljus.

Så vad vill jag säga med det här? Feng shui innebär inte att man ska prestera och möblera efter konstens alla regler (om man nu inte vill det förstås) utan även att stanna upp, reflektera och se över vad det som behövs. Det gäller att känna av energin och bjuda in den.

Sat Nam,