JulbordEnkelheten är oftast godast

Hållbarhet är viktigt för mig. Sedan jag såg TV-programmet Landet brunsås och utbildat mig till kundaliniyogalärare så har min kosthållning blivit grönare och grönare. Men jag äter fisk, ägg och mjölk, så därför kallar jag mig vegetarian-ish. Enligt den yogiska filosofin bör man vara helt vegetarian för att man anser att kött inte är nyttigt för både kroppen och sinnet.

Vi går ut och äter julbord

Nu närmar vi oss jul och massfrosseri i mat. Mat som troligtvis slängs eftersom vi inte orkar äta upp allt. Vissa hävdar att julbordet är en tradition som ska bevaras med allt vad det innebär. Men behöver vi verkligen äta så mycket mat på en och samma gång? Njuter vi av maten på julbordet eller fyller vi det bara för att det ska vara så?

Jag tror vi har gjort åtskilliga försök i min familj i att minska matmängden på julbordet. Jag minns en jul i min barndom, att vi fick välja den rätt vi tyckte bäst om och den skulle serveras på julbordet. Vi var 12 st familjemedlemmar… 12 rätter… och eftersom min favorit var “lax” fick jag tre rätter… Farmor ville se till att jag blev nöjd helt enkelt.

I år kommer jag och min kärlek att gå på ett traditionsenligt julbord. Vi väljer att gå till Ljunglöfska slottets magnifika julbord. Vi har varit där tidigare och vi båda är nöjda. Det är inte överdrivet mycket mat, slottet har ett hållbarhetstänk och det finns vegetariska rätter. Något finns för oss båda. Happy end.

Och på själva julafton äter vi ett nedbantat julbord med våra favoriter – lax kanske 🙂

“Vegetarians don´t eat anything that had a mother” – Yogi Bhajan

Sat Nam,