Hållbart och veganskt – går det ihop?

Det började med SVT’s Landet Brunsås – ett inklipp om hur kycklinguppfödning gick till. Jag är inte på något sätt naiv när det gäller hur vår mat från köttindustrin hamnar på våra tallrikar. Det är självklart att biffen en gång varit en ko eller att korven en gång varit en gris. Men det som chockade mig var den trista och skrämmande attityd vi människor uppvisar när det gäller djurens väl och ve fram till slakt. Det var som om vi tappat all medmänsklighet och respekt för det levande. Och allt detta bara för att vi, konsumenter, vill ha “billig” mat.

Så jag fattade ett beslut. Våga vägra kyckling!

Det har gått tre år sedan jag såg det avsnittet. Beslutet står fortfarande fast och utökats med fler animaliska produkter. Jo, jag vet att jag ibland använder mjölk och ost. Ibland går det åt ett ägg eller två. Även fisk hamnar på tallriken men allt mer sällan. Jag tror jag är en s.k. Lakto-Ovo-Vegetarian eller kanske heter det Pescetarian? Jag vet inte. Men för mig spelar det inte så stor roll vad min kosthållning heter – det viktiga för mig är att jag är medveten om mina val när det gäller det som hamnar på min tallrik. Jag vill kunna se mig själv i ögonen och veta att jag inte stödjer destruktiv köttindustri eller någon annan industri som kan ha negativ påverkan på miljön när det gäller det som jag äter.

Medveten kosthållning

Jag försöker leva hållbart, miljömedvetet och samtidigt vara medveten i mina val av råvaror. Min köttkonsumtion har gått ned till 0% eftersom jag anser att vår köttindustri tär för mycket på vår miljö. Jag äter mer vegansk kost än vad jag gjort tidigare i mitt liv och mår förträffligt bra av det. Men även om en vegansk kost skulle vara mer miljövänlig än en animalisk så är det inte säkert att den är hållbar.

Quinoan är ett exempel på västvärldens påverkan på hållbarheten. Ett frö, sänt från gudarna enligt traditionen, innehåller höghaltigt protein för oss som äter en vegansk kost. I vår strävan att vara miljömedvetna glömmer vi ofta bort att vara hållbara. Västvärldens efterfrågan på detta lilla frö börjar sätta sina spår i en känslig biologisk miljö. Utarmning av quinoans stenåkrar sker pga. konstgödning för att få större skördar bara för att möta upp västvärldens krav på konsumtion.

Det är inte alltid lätt att välja hållbart. Det är inte alltid lätt att vara medveten. Det är heller inte lätt att stå för sina val när de går emot den breda massan. Det är skitsvårt att alltid få sin värdegrund ifrågasatt. Men något som är lätt – är att börja där man står – att bli medveten om sina val och vilka konsekvenser de ger. Högt som lågt!

Sat Nam,

Artiklar att läsa: