Finn dina värderingar och skapa din väg mot målet.

Bloggkurs  del 1- Din personliga coach

Coaching – vad är det? Det är en fråga jag får med jämna mellanrum. Ibland får jag även ett påstående, “att coaching är ett humbug – alla kan ju coacha”. Javisst kan vi coacha varandra. Som mamma coachar jag mitt barn. Som kollega coachar jag mina medarbetare och som människa coachar jag min omgivning. Vi finns som stöd och bollplank till dem som vi bryr oss om. Vi hamnar i samtal där åsikter möts. Vi kallar det för att samtala, delge tankar och reflektioner, uppfostra, konflikthantering, att vara en vän och att vara människa.

Som yrke är coaching en professionell samtalsmetodik där syftet är att fokusera på och nå de önskade mål som personen har satt upp. Det är en aktiv form av samtal som ska skapa resultat och förverkliga visioner. Min roll som coach är att hjälpa personer och grupper att finna sina inre resurser till att nå sina mål. Jag är övertygad om att potentialen finns inom oss alla till att nå våra mål och skapa vår egen framtid.

Under 3 veckor så publicerar jag frågor, i en bloggkurs, som kan utveckla det du vill skapa i ditt liv. Vi börjar resan med att känna in nuläget för att sedan gå vidare till en viss situation i ditt liv som du vill förändra eller på något annat sätt uppnå ett mål eller skapa en vision för.

Skriv ned svaren på ett papper eller i en fin anteckningsbok de tankar och reflektioner du får när du funderar på dessa frågor. Ta dig tid. Skriv en notering lite då och då under dagen. Spara sedan detta till din handlingsplan.

Bloggkurs del 1

1. När är du som mest motiverad?

När vi människor är motiverade är vi också som mest kreativa. Vår drivkraft inom oss gör att vi kan skapa vår egen framtid precis som vi själva vill. Vi vet också att inre motivation kan underlätta lärande, uthållighet och prestation. När är du som mest motiverad? Vilka situationer känner du dig som mest kreativ? Hur ser det ut då? Vad är det du tycker om att göra? Vad tycker du är roligt att göra?

2. Vad är det som gör en bra dag till en verkligt bra dag för dig?

”Ha en bra dag” är en hälsningsfras man kan få till sig av en vänlig själ. Den kan få dig att antingen le och hälsa tillbaka, eller, muttra något annat. Oavsett hur vår dag är så är den endast en dag och är den del av dygnet som är ljusast. Men vår inre upplevelse av dagen kan få oss att uppfattade den som en verkligt bra dag. En bra dag kan vara när något du tycker om sker, något oväntat händer eller bara känns på topp. Vad är det som gör en dag till en verkligt bra dag för dig? Vad är det du upplever då? Vad händer i dig när du upplever en riktigt bra dag?

3. Vad saknar du?

När man längtar efter något kan upplevelsen vara en tomhet i ens inre; en saknad. Det kan också betyda att sökande efter sitt eget yttre syfte eller sin inre mening börjar ta form. Att uppleva saknad behöver inte betyda brist i egentlig mening utan mer en förnimmelse över att en förändring behöver ske. Men givetvis – det kan också betyda brist. Brist på trygghet, mat och husrum. Även dessa grundläggande behov behöver tillfredsställas för att vi ska bli harmoniska varelser. Vad saknar du i ditt liv? Vad längtar du efter?

Sat Nam,